2017. augusztus 28., hétfő

Törcsvár és más szász várak


A Királyföld (Szászföld) számos nagy középkori várrommal is rendelkezik, ezek közül néhány utunkba is esett. Ilyen Szelindek (Stolzenburg, Slimnic,) ami tipikus parasztvár volt, azaz a falu átvette a vár használatát az ismeretlen építtetőtől.
Kőhalom (Reps, Rupes) története is hasonlít a Szelindekéhez. Királyi alapítású volt, majd a 16. század vége felé már az alatta lévő szász mezőváros használta. Ez is olyan méretű és állapotú volt, amire nem számítottunk. A leghíresebb vár, Törcsvár felé haladtunk, és nem is gondoltuk volna, hogy ilyen várak is utunkba kerülnek. Ezek most csak egy távoli fotót kaptak, mert az  idő és pénz Törcsvárra volt szánva, de így utólag nem biztos, hogy jó döntést hoztunk.
Kőhalomhoz hasonló Barcarozsnyó (Rosenau-Rasnov) története is. Ezt Zsigmond engedte át az alatta elterülő szász városnak. Ez már tényleg közel van Törcsvárhoz -kb. 10 km-re-, de ez mellett is rezzenéstelen arccal elhaladtunk, pedig ez a vár hadászatilag biztos, hogy jelentősebb volt Törcsvárnál.Régen hülye cseh meg szlovák szokás volt, hogy a várak elé nagy betűkkel kiírták a nevét, ez itt még tovább él. (Meg Hollywoodban, de az egy másik történet.)
Törcsvár hírét több dolognak köszönheti. Egyrészt szinte teljesen ép, másrészt kellően romantikus, harmadrészt a Drakula kultusz áll a háttérben. Valójában kellemes meglepetésként ért, hogy egyáltalán nem Drakuláról szól a várkastély, hanem a románok Sisijéről, Mária román királynőről. Drakula csak annyira van jelen, hogy néhány gyermek (<12év) kikönyörgi  a szüleitől a vár előtti bazársoron  a nevezett "hős" jelmezeit és kellékeit. Ha ránézünk a  várkastélyra, akkor egyből látjuk is, hogy sok a historizáló új hozzáépítés, amit maga a királyné végeztetett el egy cseh építésszel, Karel Límannal 1921-29 közt. Líman (1855-1929) a román királyok házi építésze volt,  Törcsvár mellett több királyi kastélyt is tervezett a maga sajátos fachwerkesen németes historizáló stílusában, gondosan ügyelve arra, hogy a modernség minden látszatát messze kerülje. A bal oldalon egy teljesen új szárny áll, faragott terméskő falakkal, az erkély is későbbi toldás, akárcsak a fachwerkes részek. A sziklának is van egy erős műszikla jellege. Az öregtorony pártázatos reneszánsz felső része és a palota további reneszánsz részletei Bethlen Gábor uralma alatt készültek, ezeket Líman előtti metszetekről is ismerjük, és a mester nagy erénye, hogy ezeket nagyjából békén is hagyta.
Német feliratok a bejárati kapu felett. A várat Nagy Lajos király építette, de II.Ulászló elzálogosította Brassó városának, azzal a feltétellel, hogy magyar várkapitánya lehet. Így is történt, évszázadokig magyar kapitánya volt. 1620 körül Bethlen Gábor szerzi meg rövid időre, aztán ismét a szászoké lett. Brassó városa 1916-ban felajánlotta IV. Károlynak és Zita királynénak, majd 1920-ban Mária román királynőnek.

Annak ellenére, hogy Líman jelentősen átépíti a várat, sok szép középkori részlete megmaradt.

Például itt van ez a szép reneszánsz ablak.

Apró, festői részek sokasága már Líman műve.

A vár történetét ezzel az egy szobával el is intézik.

A többi szoba Mária királyné  stílusába nyújt betekintést, aki modern és antik darabokkal egyaránt szívesen körbevette magát.

A vár belső udvara.

Líman itt is tobzódhatott az apró, festői részletek megalkotásában.

Ismét egy sajátos stíluskavalkád. Az orosz-angol-német felmenőkkel rendelkező Mária királyné sorsa tényleg kicsit hasonlít Sisi sorsára - mint gondolom többé-kevésbé minden királyné sorsa ekkoriban- azzal a kis különbséggel, hogy egy generációval később élt, így több szaftos pletyka tudott róla fennmaradni, amiből a magyar wikipédia is szemezget, az angol meg még többet nyújt. Halála persze nem volt  tragikus, de nem élt ő sem matuzsálemi kort, és ugyanannyi idősen halt meg, mint Wittelsbach Erzsébet. Az viszont tény, hogy ott volt a Trianon előtti párizsi tárgyalásokon is, és nemcsak mint politikus, hanem egész személyiségével próbált hatni Románia ambiciózus elképzelései mellett. Azt persze nehéz megmondani, hogy mekkora szerepe volt abban, hogy Románia a nagy nyertese lett Trianonnak. ,


A várudvar turistáktól zsúfolt képével búcsúzunk.