2016. október 19., szerda

Sióagárd: A leányvári pincefalu

Híres pincesor a leányvári. Más a hangulata, mint a györkönyinek. Györkönyben a fotós azon dilemmázhat, hogy a sok érdekes nézet közül melyiket válassza. Itt a fő dilemma az, hogy miként tudok olyan nézetet találni, amelyen nem látszik a sok későbbi, kevésbé hangulatos át- rá- és beépítés.

Néhány régi térkép felidézésével menjünk végig a történetén. A 18.század végén (1.katonai felmérés) leányváron még nincs pince, de még szőlőt sem termesztenek. A prehisztorikus földvár nyomai viszont szépen kirajzolódnak. Ezt tudományos igénnyel Wosinsky írta le elsőként. Azóta is jeles későbronzkori és kora vaskori leleteiről  híres, de kelta és római leletek is előkerültek innét. 

Meglepő volt számomra az, hogy a 2.katonai felmérés idejéből (19.század közepe) sincs még pince itt, pedig erre az időszakra a többi híres megyei pincesor (Györköny, Paks-Sárgödör, Bölcske, Szekszárd-Kadarka utca stb.)  már mind áll.
A 3.katonai felmérés térképen (19.sz.vége) már az északkeleti oldalon megjelennek a pincék.

A pincefalu kiépülése az 1941-es katonai térkép idejére valósult meg, tehát jó része a két háború közt épült.

A Leányvár elnevezésre két népi etimológia is létezik. Egyik szerint "... Bath  nevű  főúrnak   leánya   lakta  volna  e'  várat,   mely  a  kokasdi   határbani   Bati,  és  a  Janyai határbani  várak  között  mintegy  közép  pontot  képez ...  az apa a Bati  várban,  az anya pedig  a Janyai  vagy  Nyanyai  várban ... " , legalábbis ezt írták az agárdiak a Pesty Frigyes-féle összeíráson 1864-ben.  Később már inkább azt emlegették, hogy egy török vezér itt tartotta fogva rabságban a magyar lányokat, vagy az is feltűnik, hogy ide menekültek a török elől a lányok. Valójában Torma István tanulmányában találunk tudományos igényű választ. Ezek szerint a Kárpát-medencében 39 másik Leányvár is ismert. A névadás mögött pedig általános szabályszerűségként az figyelhető meg, hogy az ismeretlen eredetű vár létéhez hozzákapcsolnak valami általános  női mondát, amiknek már nem sok valóságalapja van. 


1890-ben épült  kápolna. Ma már fehérre van festve, a kép kb. 10 éve készült.

20.század eleji tornácos pince

Leányvár varázsához nagyban hozzájárul az, hogy a legszebb kilátást nyújtja a Tolna megyei pincesorok közül. Itt Sióagárdra látni...

...itt a Szekszárdi-dombságra

A pincefalu főutcája.Állítólag 400 pincéből áll az egész együttes, ami nagy szám. Bora elsőrendű, nagynevű szekszárdi borászok díjazott kínálatában is megtaláljuk a Leányvárit.

Egy téli panorámakép a Sió fölé magasodó északi oldalról.