2019. május 28., kedd

Egy különös falu különös temploma: Az alsónánai volt szerb templom


Alsónánán két templomtorony is van, ami azért még itt Tolnában sem annyira különös. De mint látni fogjuk, kínál ez a falu egy-két különlegességet.

A falu egyik különlegessége  a volt szerb templom.

A volt szerb templomot különlegessé a deszkamennyezetén lévő őt kép teszi. Középen a Feltámadás jelenete, kissé naiv megfogalmazásban.

Szent Márk evangélista és a másik három evangélista megfestése már némileg tanultabb kézre vall.

Szent János evangélista.

Szent Lukács evangélista.

Szent Máté evangélista.

A deszkamennyezet a szentély felé. Az ikonosztáz ma már nincs meg, erre már csak a keresztgerendája utal. Az ikonosztázt  állítólag Budapestre vitték.
Alsónána szerb lakossága a tolnai szerbekre jellemző módon folyamatosan csökkent, mint ahogy azt már Medinával kapcsolatban részleteztem. 1836-ban 350, 1870-ben 180, 1910-ben 150 1920-ban 115, 1930-ban 7, 1941-ben 2 szerb élt Alsónánán. Láthatjuk, hogy a nagy törés Trianonnal  következett be, ekkor a szerbek túlnyomó többsége az új Szerb-Horvát-Szlovén Királyságba költözött. A templom lényegében gazdátlan lett, azt az 1950-es években (más források szerint már 1947-ben) átvette a katolikus egyház.

 1946 után katolikus többségűvé lett faluban.  A katolikus egyház Nepomuki Szent János tiszteletére szentelte fel, és amikor én kb. 30 éve itt jártam, akkor még "normális" helyen, a szentélyben volt elhelyezve egy igen nívós Nepomuki Szent János oltárkép. 2008-ban az oltárkép már a szemben  lévő oldalon, a fa karzaton függött. Ma már nincs a templomban.

A templom keresztelőmedencéjén az 1777-es évszám van. Lehet, hogy ez egyben a templom építésének az évszáma is. A szerbek idején Istenanya elszenderedése volt a titulusa.

Tulajdonképpen ez egy megyei viszonylatban elég jól ismert templom. Ezt főként Gere Lászlónak köszönheti, aki 2008-ban műemléki szempontból alaposan feltárta a templomot. A Tolna Megyei Értéktárba is felkerült. Minden bizonnyal  Gere László értékfeltáró munkája is kellett ahhoz, hogy a deszkamennyezetet 2008-ban restaurálták. 

Megkapó részletek.

A motívum ismétlődik.

A templom ma nincs túl jó állapotban, de a pécsi püspökség szakemberei Szász Gáborral az élen már dolgoznak a templom felújítási tervein. 

Alsónánán van egy még nagyobb templom is, ahol a katolikushoz képest jóval korábban megszűnt az egyházi élet. 1903-ban 1148 evangélikus német élt itt,150 szerb és néhány egyéb felekezet mellett. 1946-47-ben azonban a falu német lakosságának a 95%-át kitelepítették, a hitélet elsorvadt, majd megszűnt.. A templomot ugyan a kitelepítettek leszármazottainak a pénzén kb. 25 éve felújították, de azóta sokat romlott az állapota.