2012. november 23., péntek

A bonyhádi neológ zsidó temető

Egyik legjelentősebb zsidó temetőnk  a bonyhádi neológ temető. Bonyhádnak ma két zsidó temetője van. A korábbi, amely később a neológoké lett, 1768 előtt létesült, hiszen ebben az évben már a bővítéséről hallunk. 1783-ban ismét nagyobbítják. A zsidók rendkívüli helyzetét mutatja az a tény, hogy a temető közvetlenül a katolikus temető mellett helyezkedik el, attól csak egy fal választja el. Ezt a falat Kliegel Ignác építette 1800-ban, amikor megengedte a zsidóknak, hogy a katolikus temetőig terjedjen a temetőjük. Az országos gyakorlat ezzel szemben általában az volt, hogy a zsidóknak csak a településen kívül, a katolikus temetőtől távol volt szabad temetkezniük. A halottasházról azt tudjuk, hogy 1793-ban felújítják. 1820-ban a temető udvarán kórház jellegű szegényházat építenek, amit 1868-ban megújítanak. A temető fekvése nem túl szerencsés, ezért 1846 óta támfallal próbálták megakadályozni a sírok kimosódását a meredek partoldalból. Külön gondot jelentettek a majosi vég felé eső beszakadások. Ezek Eisner szerint kora középkori barlanglakások maradványai.

A bonyhádi zsidóság történetével itt foglalkoztam már.

A képek 2007 tavaszán készülték. A temető -sok társával ellentétben- gondozott

Emlékszem még arra, hogy kb. 1980-as évek közepén tisztították meg a temetőt a hatalmas dzsuvától.

Wolf Boskowitz híres tudós csodarabbi sírjának "sátora" a fedlapokból.  2007-ben a két fedlap közti résbe bedugva még  papírcédulkát láttam.

A temető a város belterületén emelkedő magaslaton van, közvetlenül a katolikusok temetője mellett. A temetőből rálátni a város harmadik nagy felekezetének, az evangélikusoknak a templomára.

Az idő vasfoga