2016. augusztus 20., szombat

Hegyi városok Itáliában: 1. Monte del Lago

Monte del Lago egy tulajdonképpen jelentéktelen hely Umbriában. A képen legjelesebb műemléke, a középkori eredetű, de mai formájában már reneszánsz- barokk Villa Palombaro. Ezt később egy Riccardo Schnabl nevű gazdag zenekritikus szerezte meg, akinek vendégeként Puccini többször is megfordult itt.

A városka/falucska a Trasimeno-tó fölé magasodó sziklára települt a 14.század során. 2001-ben 167 lakosa volt, ma sem lehet ennél több. Nyilván soha életemben nem halottam róla korábban. Blogomba kerülését csak annak köszönheti, hogy a kempingünkből a tóparti sétaúton ez volt a legközelebbi település, mindössze 5-10 percre.

A középkorban sem lehetett jelentős település, kb.olyan 500-600-an lakhatták, becslésem szerint.  A halászatból és az olajfákból élt, tehát tulajdonképpen agrártelepülés volt. Ha összevetjük a középkori vagy akár újkori magyar agrártelepülésekkel, megdöbbentően nagy civilizációs különbséget tapasztalunk. Ezt turistaként úgy éli meg az ember, hogy itt más a műemlék jelentéstartalma, mint nálunk.

Ha városnak azt tekintjük, amit falak határoltak, akkor Monte del Lago városka volt. Körítő falainak jó része még ma is áll...
...akárcsak nagy tornya.


Tipikus utca a faluban

A falu főtere, az árnyékban egy magyar család nőtagjaival.