2024. július 9., kedd

Lisszabon magyar szemmel 6.: A klarisszák kolostora (Convento de Madre de Deus)

Por Vitor Oliveira from Torres Vedras, PORTUGAL, CC BY-SA 2.0, wikipedia
A falakon túli, az istenanyánk szentelt középkori kolostort már említettük a középkori emlékeket bemutatva.  Most a barokk átépítés eredményeit mutatom be. 
A pálmákkal szegélyezett kolostori főbejárat.
A kolostor mindig is élvezte a királyi patrónusokat. Mint említettük már,  1509-ben alapított Eleonóra királynő alapította. 
 
 Ezt követően III. János portugál király (aki alatt a birodalom eléri legnagyobb kiterjedését) megbízza Diogode Torralva  (kb.1500-1566) rangos építészt a kolostor áttervezésére és bővítésére.
A templom káptalanterme.
A birodalom rangjának spanyol uralom utáni helyreállítója, II. (Csendes) Péter (168-1706) alatt kezdődött a meg a kolostor templomának és a hozzá kapcsolódó helyiségeknek a belső dekoráció, amelynek eredményeként a "teljesen aranyba varrt" templom elnevezést érdemelte ki.  

A káptalantermének másik oldala.
Ebből az időszakból származnak a templom mennyezetére, a magaskórusra és a templomtestre  készült festmények (kb. 1670-1690). 

A főhajó a szentéllyel. 
A templomot és  kórusokat szinte tejesen elborítják keretezett festmények, néhol falképek. Ezek jeles portugál mesterek műhelyeiből kerültek ki (Marcos da Cruz és Bento Coelho da Silveira ) 1670-1690 körüli időkből. 
A kórus a templom felé.
A kórus  a másik irányba. A zsúfolt elrendezés a mai kor emberének furcsán hat, és nem engedi érvényesülni az egyébként színvonalas képek egyediségét. 
A templom szószéke az 1755-ös földrengés követő helyreállítási munkák alatt készült el.  
A Szent család oltár. 
A templom különlegességei közé tartoznak a csempék. Ezek Luís Correia da Paz, a Brazíliai Kereskedelmi Tanács főbírájának a jóvoltából kerültek a templomba, aki 1685-ben rendelte meg őket Hollandiában.  Cserébe a klarisszák megengedték, hogy a főbíró és a testület tagjai is a kolostorba temetkezhessenek. 
A templom a karzat felé. 
A templom kegyoltára. Régebben két szent is állt az ereklye mellett, de ezek sorsáról nem tudok. 
A főoltár is az 1755-ös földrengés után készült el. A templom  helyreállítása I. József király alatt történt. A királyra olyan döbbenetes hatást gyakorolt a nagy földrengés, hogy ettől kezdve csak sátorban volt hajlandó élni. 
A templom kupolája. 
A kegyúri karzat csempékkel. 
Csemperészlet. A csempéket két holland mester készítette, Willem van der Kloet (1666-1747) rotterdami és a kevésbé ismert Jan van Oort. 
A csempék másik része az 1755-ös helyreállítás után került a templomba. 

A Szent Antal kápolna csempéi.
A Szent Antal kápolna csempéi a szent életből vett jelenetekkel és talányos puttókkal.
A templom boltozata a szokásos keretezett festményekkel. 
Jelenetek ferences szentek életéből.
Mózes és az égő csipkebokor.
Tipikus.
A portugál templomok zömében hatalmas betlehemeseket találunk.
A sekrestye. 
V. János uralkodása alatt és az ő támogatásával 1746-1750 közt készült el az új sekrestye, amelynek művészi koncepciója André Goncalves festő műve. 
A sekrestye oltára. 
A sekrestye csempéi.

 

A káptalanteremből nyílik a D. Manuel szoba a Madre de Deus kolostorban. Manuel Santosnak tulajdonított csempepanelek Szent Ferenc életének jeleneteit dolgozzák fel a 18. század elejéről.
 Szent Ferenc halála barokk vízióban.
A Madre de Deus templomától ezzel a szép passiójelenettel búcsúzunk.