2017. május 12., péntek

Az athéni római agora és a Zeusz-templom

A római agora.
Ritka az a történelemben, hogy a hódító nem erőlteti saját kultúráját a meghódítottra, hanem éppen ellenkezőleg, átveszi és majmolja azt. Márpedig Róma és Athén viszonylatában ez történt. Athén a félezer éves római megszállás alatt kulturális és oktatási centrum maradt. Ahogy ma rang egy budapesti vagy szekszárdi diáknak, hogy Cambridgeben tanulhat, ugyanúgy rang volt egy rómainak, ha Athénben az Akadémián vagy Lükeionban  tanulhatott. (Csak mi közben nem szálltuk meg Angliát. )
Több római császár is lelkesedett Athénért. Hadrianus a római agora mellé könyvtárat épített.

A könyvtár néhány megmaradt oszlopa az Akropolisszal.
A római agora Pallasz Athéné-kapuval indult. Ezt Julius Caesar és Augustus császár építtette.
A római agora sokkal kisebb, mint a görög. Felépülése után ez lett a közélet és kereskedelem színhelye, és ez is maradt vagy 1800 évig. A görög agora a rómaiak alatt kulturális negyed lett, majd utána romhalmaz és kőbánya

Néhány elegáns oszlopcsarnokból állt.
A leghíresebb épülete a Szelek-tornya.

A torony tetején a szélistenek fríze fut végig. A Szelek-tornya tulajdonképpen egy vízóra volt,  amit az Akropoliszról lefolyó víz hajtott. Az óraszerkezet a torony belsejében volt. Ezt az egyedülálló  műszaki emléket állítólag nemrégiben romjaiból újjáépítették, és látogathatóvá tették.  Mi ennek ellenkezőjét tapasztaltuk.
Számomra meglepő volt, hogy a Athén belvárosában egy ilyen csodálatos épület, szép kis parkkal elhagyatottan és romosan áll.
Az antik világ legnagyobb temploma a Zeusz-templom volt. A 19.századot már csak kevés oszlop élte meg. Ezek közül is egyet ledöntött egy vihar 1852-b3n.
Csak hatszáz év után, Hadrianus császár alatt fejezik be. Ami a görögöknek nem sikerül 600 év alatt, azt Hadrianus hat év alatt véghezviszi, mondhatnánk igazságtalanul. Valójában a demokrácia ideje alatt, mint túlméretezett presztízsberuházást állítják le az építkezéseket.
A császár maga szentelte fel a templomot és ebből az alkalomból egy diadalkapu is épült a tiszteletére.
A diadalkapu az Akropolisszal.
A templom az Akropolisszal.

Az athéni sorozatom befejező része majd az Akropoliszról fog szólni.