2016. szeptember 6., kedd

Kárpátaljai magyar emlékek: 6. Huszt

Huszt vára a Kárpátalja egy jelentős erőssége volt, különösen azután, hogy olasz hadmérnökök az 1550-es években megerősítették. Az Erdélyi Fejedelemség kapuja volt. A Rákóczi-szabadságharcban is fontos szerepe volt, sőt mindvégig a fejedelem kezén maradt. Utána jelentősége csökkent, de azért maradt némi helyőrsége. Aztán valamikor az 1760-as években villámcsapás miatt leégett, és sorsára hagyták.

2009-ben jártam itt korábban. Azóta történt egy-két kisebb változás. A hegy város felőli peremén kiirtották a dzsuvát, ide került egy zászlórúd  és egy kereszt. Szép innen a kilátás


A vár egy olasz bástyája.Egy kollégám a Kölcsey emlékművet nézi. Ez sem állt még 2009-ben. Kétségtelenül  Kölcsey ismert epigrammájával nagy reklámot csinált a várnak. A költő 1825-ben járt itt, ezt követően írt egy búsongó epigrammát. Aztán nyolc évvel később a búsongó epigrammájának adott egy tetterős befejezést, ez a ma ismert epigramma.

Huszt vára egy 330m-es vulkáni kúpon állt. Előtte ér ki a Tisza az Alföldre. Itt folyik a Nagy-ág is a Tiszába.

A református templom tipikus, szép felső-tiszavidéki templom. Nem túl látványos a körülötte elterülő város. Az újkorban nem volt már magyar többségű. Ma csaknem 30 ezres lakosságából mindössze 1500 a magyar.

Kilátás a hegyek felé

A vár területének egy részéről eltakarították a dzsuvát.

A református templom és az ortodox