2018. június 19., kedd

Szókratészről, a scriptoriumokról, és az aquinóiról


Szókratész nem írt le egyetlen egy sort sem. Tudta, hogy az írás megváltoztatja az emberi emlékezés és gondolkodás természetét, és mint egy elszabadult hajóágyú, (bár költői képnek ez még nem juthatott eszébe) végigrobog az emberiség immár írottá váló történelmén. De tanítványa - ma is három vaskos kötet a polcon- már grafomán volt.

A kolostorok scriptoriumában  állva írtak, görnyedve, hogy fájjon. Az írás áldozat volt, vezeklés az emberiség bűneiért. A tollal egyenrangú eszköz a kaparókés. Akkor még szabad volt hibázni, és  a pergamen jól bírta a kaparást.

Aquinói Szent Tamás kézírása. Hivatkozás

Az aquinói könnyedén írt, szinte gyorsírásszerűen, tiszta világos gondolatokat, hasonló rendbe. Szabadon szárnyalt keze a papír fölött, - ő már ezt használta,  olcsóbb volt a pergamennél-  , de nem bírta a vakarást. Ha  rossz szót használt egyszerűen áthúzta, és mellé vagy fölé írta a jót, ahogy az természetes.


De hiába az írás, ha egy jó szónok lánglelkű beszédétől még mindig többen jönnek  lázba! Ezen segített a könyvnyomtatás. A nyomtatással a könyv oda is eljuthatott, ahová a lánglelkű szónok nem, megsokszorozódhatott, és már nem csak egy-két hajóágyú robogott végig a történelmen, hanem tucatjai, százai. 

Matthias Graduale 1480.jpg
A Mátyás-graduálé. Hivatkozás
A kézirat drága kincs lett. De a kincs valahol halott dolog is, nem olyan élő, mint az aquinói írása. Örültek is Firenzében amikor egy kisebbségi komplexusokkal terhelt, Nyugat leigázásán serénykedő kelet-közép-európai uralkodó tucatjával rendelte a könyveket, sok képpel, sok arannyal, díszes bőrrel. Még senki sem sejthette, hogy fél évszázad múlva a java ott rohad majd egy isztambuli raktárban. 

A kézírás ma is drága kincs. Nehézkes, fáradságos, sok munkával jár. A sok munkát pedig vagy meg kell fizetni, vagy fel kell szabadítani alóla az embert. Egyszerűbb felszabadítani. Elterjedt a digitális írás, nem kell már kaparókés, elég a delete billentyű. Nem kell már scriptorium sem, helyette ott a "Fájl nyomtatása".

És aki órákon át egy laptop monitorjáról másolja át a szövegeket papírnyomtatványok rubrikáiba, az scriptoriumban vezekel?  De milyen bűnökért? Kinek a bűneiért? Drága kincset alkot? Kinek? Miért?