2015. szeptember 11., péntek

Dubrovnik (Ragusa): Domonkos-kolostor

A dubrovniki domonkos kolostor a magyar egyháztörténetben elsősorban arról híres, hogy innen szerezte meg Mária Terézia a híres Szent Jobbot. Két évvel korában egy fejereklyét is kapott innen, ami szintén szent királyunknak tulajdonítottak a domonkosok. Ez ma Székesfehérváron van.  (A megszerzés körülményeinek érdekes részletei itt elérhetők.  Innen megtudhatjuk azt is, hogy  a  dubrovniki barokk székesegyház őrzi Szent István állkapcsát is, ami szintén nemrég hazánkban is járt.  Valahogy azonban ezek nem lettek olyan híresek, mint a Szent Jobb. Kicsit meg is lepett, hogy ennyi szent ereklyéje van első királyunknak. Ez nyilván kicsit árt a hitelességnek, de azt is mutatja, hogy mekkora megbecsültségnek örvendett szent királyunk: volt igény az ereklyéire.)

A kolostor múzeuma ma is őriz egy másik Szent István fejereklyéjét. Nemrég  ez díszhelyet kapott a múzeumban. (Ahol persze nem lehet fotózni.) A múzeum gazdag, nekem Hans Memling diptichonja tetszett legjobban. A kolostor 13.sz-i alapításakor még a falakon kívül állt, de aztán belefoglalták egy épülő új erődbe.

A kerengő ma a 1456-1483 közti  átépítés képét mutatja. Tervezője a firenzei Massa di Bartolomeo.

A templom boltozata beszakadt a 17.sz.v égi nagy földrengésnél, ami után a durbrovniki építészek  a nem túl szerencsés "hodály" stílusban állították helyre  a templomot, amiben nem sok látnivaló van. Mindenképpen figyelemre méltó azonban a diadalíven Paolo Veneziano a 14. században készült feszülete és Máriát és Szt.Jánost ábrázoló képe.

A szószéken a domonkos szentekkel.

A templom oldalsó kapuja

A tornyot Checo de Monopoli kezdte el építeni a 15.században, de csak a 18.században lett kész.

A kolostor a falakról.

A kolostor a tengerrel